Heretter skal det ikke lenger være tvil om hvilke brikker som er hva, så nå trenger ikke Magnus lenger ha med seg huskelapp. Etter VM i London 2018 vil nok ettertiden fortelle oss: ”En mester fra Enebakk har gjort det enklere for Magnus Carlsen å nok en gang bli verdensmester!»

Ved å innføre nye, forklarende brikker til de siste partiene skal ikke Magnus måtte slite lenger mot sin amerikanske utfordrer Fabiano Caruana. Det utrolige er i disse dager i ferd med å skje ved Holborn College i den engelske hovedstaden. Den store norske mester, Magnus vinner ikke lenger på autopilot i VM. Hva? Hvorfor? Hvem? Hæ? Vi forstår ingen verdens ting. Hva har skjedd med sjakkgeniet fra Lommedalen? Er han blitt for gammel – han blir jo faktisk 28 på neste fredag?

Heldigvis er hjelpen rett rundt hjørnet. Den ihuga mesteren fra Kirkebygda, godeste Lund, er nemlig ikke bare malermester, men også tidligere stormester i Enebakks årlige kinasjakkturnering, helt tilbake i 1989.

– Ja, je sætt den tittel’n like høgt som da je fækk mesterbrevet mitt tå ordfører’n på rådhuset je, liksom!

Da vi spør Lund om hvordan han nå vil hjelpe vårt norske sjakkunikum frem til en ny VM-tittel, svarer han raskt:
– Det er dæssa hærsens brikkene det er nå feil me!

Ivrig forteller han at det i kinasjakk er forskjellig farge på brikkene, ja faktisk 6 ulike farger – mens det i vanlig sjakk kun er to – svart og hvit.

– Å det er da itte nukk kan du begripe – det blir jo så gørmange kvite og svarte brikker på brættet at det rætten og slætten bære blir surr, liksom!

Han gestikulerer og forteller at ved å utvikle selve brikkenes utforming, og gi de litt logisk og forklarende utseende, vil mye være gjort. ”

– Da slæpp’n Magnus å sitta å lure på om det er bonden eller tårnet han driv å spekulerer på om han skal fløtte!

Lund kan fortelle at han har sittet foran TV-skjermen og fulgt Magnus’ mange jevne partier mot sin utfordrer fra USA. Og som alle oss andre er han mektig imponert over sjakk-kommentatoren Torstein Bae som har geleidet oss gjennom alle trekkene. Som Lund sier:
– Men så talatrængt som han Torstein er, er det itte lætt før oss andre dødelige å få tænkt så mye, liksom. Og han retter samtidig en liten kritikk til herr Bae:
– Han prater altfor gørmye om Remi, liksom – vi skal huske på at itte alle foran TV-skjærmen vet åkken han Remi er! Akkurat dær har’n Torstein et forbedringspotensiale!

Fra og med morgendagens match, den ellevte, på stillingen 5 – 5, regner Lund med at det vil være slutt på de jevne partiene mellom de to duellantene.

– Je trur nukk at’n Magnus vil sætta pris på at en mester frå hemlandet hjælper’n litt, liksom! Det vil bli mye lettere å spælle nå, som frexempel kongen er dønn norsk! Je tipper på at han Fabiano itte kjenner’n Kong Harald. Han blir kjempeforvirra. Og itte har dæm full Red Runners i Junaiten hæll?

Han går rolig bort til kona, ser henne inn i øynene og sier:
– Du min lille dronning, skal vi itte ta øss en gørliten konjakker, å feire’n Magnus litt på forhånd, samtidig som vi itte glømmer åkken det var som rædda’n ut frå dænna gørvanskelige situasjonen borti London……?