Lundstrom2

– Du kan bruke det meste i ei slik biffgryte, men je bruker okse- og svinekjøtt, je. Også kylling da, legger han til med overbevisning i stemmen. Når mesteren blir ferdig med dagens enebakkske gourmetrett har han trolig tryllet fram de mest spesielle og merkelige smaker. 

Tekst: Harry  Illustrasjon: Vie

Malermester Lund er ganske fornøyd med seg selv og tilværelsen om dagen. Han elsker mat og han elsker å lage mat. Og senest på vei hjem fra jobb i dag var det to av sambygdingene som snudde seg etter mesteren – og  han er ganske sikker på at det er fordi han har så mye felles med sitt store idol, mesterkokken Eyvind Hellstrøm. Ikke bare fordi de begge er lidenskapelig opptatt av mat – men også rent utseendemessig,

– Vi er like som to dråper med litt forskjellig vann, vi, sier han idet han skal i gang med å fixe dagens middag – en biffgryte med mye godt i.
Han påberoper seg dessuten å være en mester i plankebiff – og som den håndverkermesteren han er, vet han forskjell på råvarene!

– Du må marinere planken fryktelig lenge, og itte finna på å bruke impregnert, det blir aldri bra, forteller han mens han svinger grytesleiva ivrig. Nei kvistfri furu er tingen, mener han. Han liker ikke at kona kommer inn med en syrlig kommentar om at «du kunne likså godt servert ei skosåle – fryktelig seig!
– Åkken er det som steker skosåler ‘a? Makan!, fnyser han på ekte Hellstrømvis.
– Gå ut og hogg ved du nå, mor!»

En idé han har fått etter å ha fulgt «MasterChef» og «Hellstrøm rydder opp» på skjermen er å lage lokale varianter av disse programmene, med en vri! Han vil samle naboer og kjente i bygda – og som han stolt kan fortelle:
– Som et alternativ tell gammaldans på lokalet kan vi kappes om å laga den beste maten.
Og mens han tar opp bildet av sin store helt, som han har stående på kjøkkenbenken, sier han stolt til seg selv:
– Og vinneren er…!!
– Og tenk deg den gode PR’en je får når jeg har vøri inne hos ‘n Kåre nabo – han bor alene, og spiser bare ferdigmat!
Han ser for seg at «Lundstrøm rydder opp» raskt kan bli så populær at det kan utvides til Ytre Enebakk og de andre nabobygdene.
– Je kommer itte tell å få gå i fred jeg nå, mor!, sier han ivrig til kona, som surt påpeker at det lukter svidd fra gryta! Han sier at det må være noe feil med komfyren, eller strømmen:
– Kanskje den svitsja over fra likestrøm til vekselstrøm, mor? Da er nok detta løpet kjørt –  selv for selveste mesterkokk Lundstrøm. Ja, ja da blir det vel Grandiosa i dag også, da!

Biff à la Lindstrøm er også godt. Her er oppskriften fra godt.no:

Lindstrom