I den uforglemmelige filmklassikeren Norske Byggeklosser fra 1972 møter vi Olav Femte, som spilles av Bjørn Sand. Femte er den frustrerte husbyggeren, omgitt av vanskelige byråkrater, naboer og håndverkere. Han betaler og betaler, snekrer og fortviler mens regningsbunken vokser og huset står like halvferdig.

I filmen møter vi også Rolf Wesenlund i åtte forskjellige roller, den ene ondere og mer motvillig enn den andre. I dette klippet ser vi Wesenlund som den nysgjerrige, misunnelige og noe ondskapsfulle naboen fra borettslaget der Femte nå flytter bort fra. Og er det slik det er, ikke bare i denne filmkomedien, men i virkeligheten og over førti år senere – at misunnelse og sladder lever i beste velgående? Er det én av oss som stikker oss ut, enten vi kjøper ny bil, drar på cruise, bygger oss nytt hus, eller på annen måte skiller oss litt ut fra den «grå massen» – ja, da kan vi være helt sikre på at det tiskes og hviskes i krokene i de naboliggende hjem. «Har du hørt at…», «Har du sett at…» og så videre. Hvordan er det i ditt nabolag?

Byggeklosser 3

Er du en av dem som har en nabo som kommer med gode råd om hva som burde ha vært gjort? «Du kjøpte ikke A70-modellen da? Den har jo myyyyyyyye lavere utslipp», og så lange forklaringer om at «dette vet han alt om». Og ikke minst er det slik som i filmklippet, at det for mange er vanskelig å gi ros, glede seg på den fraflyttede naboens vegne. «Så fint det blir her da, Femte». «Så fin tomt dere har fått dere». «Fy søren, her har dere vært flinke altså». Noen er selvfølgelig slik også, men alt for mange lar misunnelse, sladder og ondskapsfullhet råde. Du skal ikke tro at du er noe, liksom!

Og så er det jo slik da, uansett hvilket håndverk og fag vi snakker om, at fagfolk er fagfolk! Kanskje tømrer- og malermestere og snekkere kan bittebittebittelitt mer om frexempel å bygge, snekre og male enn fru Jensen og herr Olsen i blokka. Hos Malermester Lund satser vi på at det faktisk er slik. Men altfor ofte treffer vi på «naboen» fra filmklippet. Kanskje vi bør synes litt synd på han. Han har det kanskje ikke så bra – egentlig?