Handarbeid2

Første bud hos Malermester Lund er alltid å gjøre et godt håndverk – å utføre arbeidet bra – å gjøre seg flid med huset han jobber med! Alltid. Men det blir gjerne litt begrepsforvirring når det gjelder dette: Håndarbeid. Håndverk. Husarbeid. Husflid. Vi må rydde litt opp her!

Håndarbeid
Ordet sier seg egentlig selv; arbeidet vi gjør – det gjør vi med hendene. Det er imidlertid en misforståelse at håndarbeid er ensbetydende med hekling og strikking. Nei, alt arbeid der vi bruker henda er håndarbeid. Og det skulle jo tatt seg ut om vi som malere og snekkere begynte å bruke beina! Nei, fotarbeidet tar Høgmo og hans disipler seg av på Ullevaal – og det blander ikke vi oss opp i!

Håndverk
keramikerDette er en fellesbetegnelse på hva vi som maler- og snekkerbedrift holder på med. Men dette gjelder også andre yrkesgrupper. Rørleggere, blikkenslagere, keramikere, elektrikere er andre eksempler på håndverkere. Også her gjenspeiler ordet at det er hendene som brukes. Og de som er spesielt flinke med hendene sine kan faktisk få et mesterbrev som de kan henge på veggen – slik vi har hos oss! Da må man begynne som håndverkersvenn og opparbeide seg erfaring gjennom skole og arbeid hos en mester. Men det er faktisk ingen betingelse at man må hete Svenn!

Håndverksvirksomhet reguleres i dag bl.a. av Håndverksloven. Det finnes læreplaner for omlag 200 håndverksfag, og det er 65 godkjente mesterfag, fag en kan ta mesterbrev i.

FotverkFotverk er jo noe helt annet, det kan du få dersom du frexempel bruker for trange sko eller har ødlagt tåneglen, og det kan gjøre fryktelig vondt. Ofte trengs et besøk hos fastlege eller legevakt dersom fotverken ikke gir seg – men det hører til sjeldenhetene at du må oppsøke lege på grunn av ditt håndverk.

Husarbeid
Fellesbetegnelse på daglig arbeid på kjøkken og ellers i huset. Matlaging, klesvask og støvtørking. Her utstedes sjelden eller aldri mesterbrev – og noen kan nok mene det er svært urettferdig. Når du i år etter år kanskje har holdt hus og klær rene, uten aldri å få høre et rosende ord – er det ikke rart om det innimellom blir litt bråk! Men det er vel ytterst sjelden det utvikler seg til orntli’ husbråk hvor det blir nødvendig å tilkalle politi!

Gjøre seg flid med
Det betyr at man ikke går på akkord med kvaliteten på arbeidet i eller med huset. At du ikke blir fristet til å ta short-cuts eller sluntre unna i krokene. Det er ofte her vi skiller klinten fra hveten – de mindre gode fra de beste håndverkerne.

Husflid
Brukes oftest om lusekofter, bunader, åkler og neverkopper. Dette er en bransje som skal gjenspeile og selge godt og ekte håndarbeid av ymse slag fra alle deler av landet. Her finner du tingene – ikke bedriftene. Men du finner altså ikke takrenner, klosettskåler og to-tom-fire hos Husflidens utsalg. Da må du heller gå til byggevarehusene. Eller du kan kanskje heller ringe en håndverker og ta det derfra.

Så nå vet du det 🙂