For å få konvertert byggelånet må det altså foreligge en ferdigattest. Ja, og så? Kan det være så fryktelig vanskelig ‘a? Du vil vel ikke havne i samme situasjon som Olav Femte opplevde da han kom til gjeldsskranken i banken – uten å ha med seg ferdigattesten?

Tekst: Harry

Skal du få utbetalt byggelånet ditt, slik at du kan få komme videre med byggeprosjektet ditt, må du jo fremvise ferdigattest i banken. En attest som viser at bygget du har søkt om byggelån til er ferdig. Du skal ha dritflax om noen i banken bare tar og casher ut byggelånet uten å kreve å få se et eneste papir! Det skjer nok, men som sagt – ikke regn med at det skjer deg! Og for å få en ferdigattest må jo attesten selvsagt skrives først – og for at den skal kunne skrives må altså først noen kontrollere, attestere, eller gå god for at bygget er ferdig nok til at du kan få utbetalt byggelånet du har fått innvilget i banken din, slik at du kan få bygget ferdig å flyttet inn.

Ofte er det jo imidlertid slik at det kan være forskjellige regler som må overholdes for å kunne få utstedt ferdigattesten. Og dersom ikke alle punkter her er oppfylt til punkt og prikke, vil det selvsagt ikke være mulig å få utbetalt byggelånet. Vi lever jo tross alt i en byråkratisk verden, og der skal det ikke være lett! Og det er nå engang slik at penga flyr når du skal bygge. Får du ikke utbetalt byggelånet ditt, kan det jo saktens hende du ikke har såpass med penger på deg, at du får betalt snekkeren, hentet alle de nødvendige materialene på Maxbo!

Og så skal det jo helst være noen liter med drivstoff på bilen, og mat skal man jo ha…..ja, og unga har kanskje lyst på is. Og så står du jo der da, uten ferdigattest, uten penger – og med et påbegynt byggeprosjekt! Ja, og så?

Tenk på alle de som aldri noensinne får oppfylt drømmen sin om å bygge seg sin egen bolig. Det finnes ganske mange av de der ute. Så du er langt i fra alene om ikke å ha oppført din egen bolig! Og det kan du jo frexempel være stolt av. Ikke alle har et påbegynt byggeprosjekt stående heller! Hvor du skal gjøre av det, sier du? Herregud, kan det være så vanskelig ‘a?

Du kan jo frexempel rive det. Hvis du  får noen til å rive det gratis da. Eller gjøre det sjøl. Eller siden du jo har solgt ditt forrige bosted, så får du flytte inn hos noen slektninger eller gode venner. Eller du kan bare ta med det viktigste av det du eier –  og rømme byggeplassen og kanskje landet – det er flere som må gjøre det – kanskje av andre grunner enn manglende ferdigattest, men allikavel ‘a gitt!

OK, så fikk du ikke ferdigattest da.  Og du fikk ikke utbetalt byggelånet. Og du fikk aldri flyttet inn i huset ditt. Men ingen skal komme å si at du ikke prøvde i hvertfall.