Hundespann

Spranget fra malespann til hundespann er egentlig ikke så stort for oss hos Malermester Lund. Spann har vi, men vi mangler en hund som er villig til å stille opp til krevende skiturer akkurat denne helgen. Så det blir med tanken, og inntar heller sofaen foran TV’n – og varmer opp til VM på ski.

Visste du at benevnelsen spann kommer av det tyske ordet spannen, som betyr å spenne for flere enn ett trekkdyr til et redskap, i den hensikt å trekke redskapet mellom to punkter? Begrepet ekvipasje stammer fra det franske uttrykket équiper, som egentlig betyr å utstyre seg med noe, i dette tilfellet med et hundespann (redskap og hunder)Hundespann er en hundefører og to eller flere hunder spent inn for å trekke redskapet (vogn, pulk, slede m.m.).

Å sette opp et hundespann innebærer å velge lederhund, svinghunder og trekkrafthunder. Siberian Husky eller Alaskan Malamute er den mest brukte trekkhund. Hundespann er brukt for jakt og reise for hundrevis av år. Så langt tilbake som det 10. århundre har dette vært en del av menneskelig kultur, i følge Wikipedia.

Hundespann2

Norske Naturopplevelser AS i Snåsa tilbyr forresten 6 dagers tur i Blåfjella-Skjækerfjella nasjonalpark med hundefr og slede. Les mer her på norskenaturopplevelser.no.

Se også den flotte videoen til Kjetil Svanemyr hvor han inntar Dovrefjell med sitt hundespann…