Larhone

Ikke godt å si hva som kom først; lårhøna eller kyllinglåret. Men selv om lårhøna er vond der og da er det en trøst at smerten forsvinner når den havner på grillen 🙂

Tekst: Harry   Illustrasjon: Vie

Jo, men for å være helt ærlig, så må vel kanskje lårhøna ha kommet først, muligens, for har vi noen gang hørt snakk om låregg, kanskje? Nei, nemlig! Så det kan vi nok muligens slå fast, først som sist, at kyllinglåret måtte se seg slått, eller grilla av ei høne.

Lårhøner er ikke noe å kimse av. Får du ei slik høne, klarer du knappest å holde deg stille. Så vondt gjør det jo. Og du gir blaffen i om noen som oppfatter ojingen og sytingen omtaler deg som kylling. ”Det får så være”, tenker du, ”jeg tåler vel mindre enn andre da”. Og så slår du deg til ro med at det kan jo faktisk være litt ålreit å bli assosiert med en kylling óg. Kylling er jo en orn’tli lekkerbisken – nei da, kylling er ikke en hund – dette var bare et uttrykk!

Grillet kylling smaker jo ekstremt godt, uansett om du står for grillingen selv, eller kjøper den ferdig grilla på super’n av den enkle grunn at du ikke har grill.

En fersk undersøkelse fra Norske Lårhøners Fellesorganisasjon viser at det visstnok ikke skal være til hinder å grille kyllinglår i tiden like etter at man har fått ei skikkelig lårhøne. Snarere tvert i mot – så kan man faktisk få tankene bort fra smerte og over til vann-i-munnen-feelingen. I den samme undersøkelsen blir det forøvrig påpekt at vi har få heller ingen muligheter til å kontrollere om kyllinglåret som vi har tenkt å grille og spise, selv kan ha blitt påført en saftig lårhøne før under eller etter slaktingen av kyllingen.

I undersøkelsen sies det derimot lite om hvorfor det egentlig heter lårhøne når man får seg en slik trøkk. Det er jo quadriceps-muskelen som får lide, og da hadde det vel vært mye bedre å kalle dette for en quadricepshøne, kanskje? Bare en liten glup tanke her.

En god lårhøne til grillen ordner du best selv, mens Fru Timian kan friste oss med kyllinglår på grillen.
Les mer ved å klikke her.

kyllinglarFoto: Fru Timian

Flere gode mattips? Klikk her!