I disse dager er det 39 år siden Oddvar Brå brakk staven under ankeretappen på stafetten under VM på ski i Oslo. – Det vart en gørspænnende duell mellom‘n Oddvar og han russiske Aleksandr Solzjenitsyn eller hva han het, sier vår kjære malermester, som gjennom alle disse årene har vært litt skuffet og vonbroten. For samme helga i 1982 brakk også Lund staven, men som han sier: – Det har gått hælt ubemærka hen, liksom!

Lund forteller at de arrangerte et lokalt langrenn i Kirkebygda, med mange deltagere. 
– Som en gørhabil langrennsutøver var je faktisk storfavoritt tæll å vinna 2-kilometer’n, sier han, og legger til at midtveis ble han regelrett «meia ned» av naboen Hans, med brukket stav som resultat.

Ute i løypa i Enebakks skoger hørte han vitterlig at noen skrek «Gi den mannen en stav!», men det viste seg å være fra en reiseradio som sendte fra stafetten i Oslo, og han fikk aldri noen ny stav. 
– Det var gørflaks at je fækk medalje i det løpet, men det var faktisk bære tre deltagere i mi klasse, så da ordna det seg! 

Men dette stavbrekket snakket aldri noen høyt om, hverken Hans eller noen av tilskuerne. 
– Det er itte rættferdig, sier Lund som påpeker at det knapt er et skiløp der noen brekker en stav, uten at stavbrekket til Oddvar Brå blir nevnt.
– Je fækk itte ny stav før i 1988 je, så det var mange gørslitsomme skiløp i den tida, og da je endelig fækk ny stav så greide je å brække den i det første løpet, liksom! 

Han er lei seg der han sitter og mimrer:
– Men neida, itte et ord vart sagt da hæll!

Nå er det jo duket for nye stavbrekk i årets VM som går av stabelen i Oberstdorf. 
– Skulle ‘a Therese brække staven der, blir det nukk skrive side opp og side ned om akkurat det i åra framover, og følk får spørsmålet om dæm husker hvor dæm var da ‘a Therese brakk staven!

Litt morsk legger Lund til at dette er forskjellsbehandling av verste sort.
– Og det liker je itte!

For å skape litt blest rundt sitt eget stavbrekk, har malermester Lund laget et spørsmålsskjema der han spør «Hvor var du da je brakk staven?»  

Skjemaet skal nå sendes ut til alle venner og forretningsforbindelser. Når han får skjemaene i retur skal de rammes inn og henges opp på stueveggen. På denne måten føler han at han får rettet opp noe av urettferdigheten i personfokus ved stavbrekk – for som han sier: 
– Rætt skal væra rætt, liksom!