Lund følger selvsagt ivrig med på diskusjonene om energi og miljø – og for han er det ingen tvil: Det er vinkraft som det må satses på! – Tenk deg alle dæm som har gørmange tomme vinflasker stående. Endelig kjæm dæm tæll nytte, sier den miljøbevisste malermesteren.

Han har nettopp kommet hjem fra lekebutikken med en håndfull vindmøller.
– Gørpussig navn på lekebutikken, Tøys A’r Øss, liksom? Men nukk om det, nå er det miljø og vinkraft som står på agenda’n!

Han henter en kasse med tomme rødvinsflasker fra kjelleren og setter vindmøllene oppi.
– Sjå ’a mor! Her kan vi laga vinkraft sjøl – både ute og inne!

Ivrig roper han på kona for å vise henne den store oppdagelsen. Idet hun kommer, sier han:
– Den franske bonden Francois Vin du Rouge uttalte i 1832 at ”der er mye kraft i en flaske vin”, så det var nukk han som fant opp rødvin, mor – men snaue to hundre år senere skulle altså en malermester fra sjølveste Enebakk være den som gikk inn i historien som oppfinner’n av vinkraft til eget bruk – ved hjælp av tomme vinflasker, liksom!

Han slår seg fornøyd på brystet over sine geniale evner, mens kona spør forsiktig:
– Men må ikke «vindmøllene» dine være i bevegelse for at det skal utvikles kraft da?

Lund ser på kona og rister litt oppgitt på hodet.
– Jamen kjære deg, min lille due, det er jo her du kjæm inn. Du må blåse kontinuerlig slik at dæm går rundt – hele tida! Og dæm må itte stoppe, for da dætt all krafta ner i flasken, liksom!

– Skal jeg stå og blåse på disse greiene her, hva tenker du på?

Lund fortsetter med å plassere vinflaskene på rad og rekke.
– Slapp av, mor. Det blir bære frå klokka ti tæll sæks mandag tæll fredag – for i hælja skal vi drække mye god rødvin, slik at je får nye tomflasker og vi får bygd ut vinkraftverket vårt neste uke.

Han rusler rundt i stua og beundrer kraftverket – og med drømmende blikk sier han til kona:
– Tænk at je skulle bli så gørhistorisk, ved å gjøre en slik genial og god gjerning for miljøet. Vet du åkken som skriv historiebøkene du, hæll?

Kona bare ser dumt på han og sier irritert:
– Jeg skal ikke uttale meg om det – eller noe annet – for her gjelder det nok primært å ta vare på lungekapasiteten sin framover…….! Kan ikke du bare gå på jobb og male litt, som alle andre normale malermestere? Makan!