Tradisjonen tro – mens Therese, Heidi og Ingvild herjer i skiløypene i Tour de Ski i Mellom-Europa, så er malermester Lund og halve Enebakk opptatt med innspurten av den litt mere lokale varianten av denne årlige manndomsprøven «Tur te’ Ski 2020».

Etter starten med klassisk sprint inne på Vågsenteret i Ytre Enebakk på nyttårsaften, via flere ulike øvelser, går den siste etappen også i år opp «monstertrappa» på Ski Storsenter på lørdag!

Det er femte året «Tur te’ Ski» går av stabelen. Den sportsinteresserte malermesteren fra Kirkebygda fikk idéen til denne ”turen” over noen glass med akevitt i romjula 2015 – og kan i år altså feire et aldri så lite jubileum!

Lund har alle disse årene vært opptatt av å ha de samme reglene som i Tour de Ski. Og i år er det kommet en vesentlig endring på den siste etappen. Tidligere var det jo slik at den som først kom opp slalåmbakken i Val di Fiemme var vinner av touren. Men i år skal det være fellesstart – og det bekymrer virkelig malermesteren.

– Je trur itte nåen har tænkt på å slags kø det skal bli opp bakken – og itte minst opp trappa på Storsenteret, liksom!, sier han, og legger til at det det faktisk må finregnes ut i ettertid hvem som er vinneren av årets Tour! Derfor mener han at det nok er en fordel med hans lokale tur – da alle deltakerne her må  igjennom en ganske lang pub-til-pub-runde før de begir seg opp monstertrappa.

– Og da bryr dæm seg nukk itte så mye om åkken som vinn – det viktigste er full å væra med, hæll?

– I  fjor var det fire støkker som tok heisen, og dermed vart diska!, sier Lund bestemt.<
– Regler er da tæll før å hølles, liksom!

Han legger til at disse fire fikk rødt kort og startnekt i neste «Tur te’ Ski» – og det er jo i år!

– Dæm får væra med på puben, da – men må holde seg unna Storsenteret og trappa!

Samtidig som han prater, får han en glimrende idé! Hvis han bare hadde blitt disket i fjor, så hadde han jo sluppet alt stresset og maset og trengselen i rulletrappa på lørdag. Han tar en telefon til Peder som sitter i organisasjonskomiteen for «Tur te’ Ski 2020» og serverer en ørliten hvit løgn.

– Du, Peder – je har nukk synda, je!

Han forteller med trist stemme at han nok ikke tok trappa, men heisen opp i fjor – og derfor må få startnekt i år.

– Je er gørlei meg, altså, sier han.

– Ja, men du godeste malermester Lund – du står jo hvert bidige år og tar i mot deltagerne som kjemper om å komme først opp trappa, svarer Peder i telefonen, og legger til:

– Du har da vel aldri vært med i selve konkurransen – du er jo arrangementssjef du – og kan selvsagt ta heisen så mye du vil! Herlighet – du har vel ikke begynt å surre på nyåret? Startnekt liksom!

Peder ler høyt før han legger på røret.