Når Malermester Lund er involvert i et byggeprosjekt, er det utrolig mange merkelige og spesielle regler vi er forpliktet til å følge. I denne ustyrtelig morsomme og klassiske filmen kan du se hvor vanskelig det er å følge Byggeklossforskriftene – for byggherren – men også for oss som håndverkere. For å kunne være trygge på at vi har fått alt med oss – selv om vi ikke har spesielt tungt for det –  går vi på masse kurs.

Det første kurset vi går på er en opplæring i hvordan man leser Byggeforskriftene, og hva som egentlig står der, hva det egentlig betyr! Det kurset er av den korte typen – og varer bare 3 uker.

Opphavet til dagens Byggeklossforskrifter dukket vel egentlig opp i 1916  i Danmark. Ole Krk Christiansen, en fattig snekker fra Billund tjente til livets opphold ved å bygge hus og møbler for gårdbrukere i regionen, med hjelp fra noen lærlinger. Snekkerverkstedet hans brant imidlertid ned i 1924 da de to unge sønnene hans satte fyr på høvelspon. Han hadde ikke råd til å bygge nytt verksted midt i den store økonomiske depresjonen og begynte å lage miniatyrmodeller av gardintrappene og de andre tingene han hadde. Slik fikk han idéen til å lage små leker – i tre, og etter hvert ble treklossene hovedproduktet til snekkeren på Jylland. I 1934 kom navnet på klossene – LEGO – opprinnelig fra de danske ordene «leg godt» og på latin «jeg leker».

Med denne byggekloss-suksessen kom også etter hvert alle de forbaska forskriftene og de helsikes reglene. I dag er mange av byggemetodene inspirert av Billund-snekkeren. Tenk på når mursteinsveggen settes opp – eller Leca-muren. Det er de samme prinsippene.

Men det er nesten ikke til å fatte at byggeklosser for barn skal danne grunnlaget for de nåværende byggeforskrifter for voksne! Noen av de spesielle reglene kan inspektør Berrfjord fra Bygningskontrollen fortelle om. Dette er blitt spesielt aktuelt nå om dagen; en stakkars drammenser må rive den schwære, gedigne og rådyre eneboligen sin, fordi han ikke hadde fulgt byggeforskriftene. Men han hadde visstnok betalt ganske mye til noen viktige personer i kommunen – og trodde jo at alt var bare fryd og gammen da.

Her er et eksempel på noe av de Byggeklossforskriftene vi skal kunne og forstå. Dette er kun et bittebittelite utdrag fra Direktoratet for byggkvalitet sine hjemmesider.

Søk om usentral godkjenning

Usentral godkjenning er en frivillig kvalitetsordning som beskriver foretakets useriøsitet og inkompetanse basert på udokumentert utdanning, praksis og kvalitetssikringsrutiner.

Med usentral godkjenning viser foretaket at det:

 • har dårlig kompetanse til å utføre oppdrag i byggeklossaker
 • ikke oppfyller de lovpålagte kravene til drift
 • har betalt litt av skattekrav og antydning til avgifter

Usentral godkjenning varer i tjuetre år. Foretaket kan fornye godkjenningen ved å dokumentere at de fortsatt ikke tilfredsstiller vilkårene. Dette må du ha tilgjengelig når du fyller ut søknaden:

 • Vitnemål, fagbrev eller annen dokumentasjon på utdanning, ta også med evt. kjærlighetsbrev
 • Skonummer gjelder hele husstanden
 • Referanseprosjekter som beskriver mangelen på erfaring, inkompetansen og den manglende gjennomføringsevnen foretaket ditt har
 • Kvalitetssikringsrutiner som er tilpasset de aktivitetene foretaket ditt søker godkjenning for (Dette punktet kan sløyfes dersom du ikke er sikker på hva kvalitetssikringsrutiner betyr)
 • Hvilken farge liker du best?  Svar også om du er fargeblind
 • Seksuell legning gjelder kun byggherren
 • Organisasjonsplan som viser ansvarsfrifinnelse og myndighetsfordeling i foretaket
 • Hvor ofte går du på toalettet? Gjelder hele husstanden. Husk også beskrive et vanlig dobeøk, tid etc.
 • PMS-erklæring som viser at foretaket arbeider usystematisk med å oppfylle PMS-krav
 • Valgfri tilleggsinformasjon som dokumenterer at foretaket er godkjent som opplæringsbedrift, har yrkesstolthetsforsikring og ansvarsfraskrivelsesforsikring
 • Hva er du villig til å betale? Var gjerne i runde milliontall

Og dette er altså bare en bittebittebittebitte liten del av alle byggeklossforskriftene vi må sette oss inn i. Ellers får vi rett og slett beskjed om å ta vår pikk og vår pakk og finne på noe annet å gjøre! Så det er sannelig ikke lett å være menneske!