selvskutt-elg-lund

Fra slutten av september til midten av november er det elgjakt i de fleste distriktene her i landet. Dette er årets høydepunkt og en viktig fritidsbeskjeftigelse for de over 30.000 som har tillatelse til å felle elg her i landet. Myndighetene legger også rammene for hvor man kan jakte, hvor mange og hvilke dyr som kan felles, og hvordan jakta utøves.

Harry: Tekst  illustrasjom: Vie

Malermester Lund har i mange år ivrig vært med på elgjakta, som foregår i områdene mellom Enebakk og svenskegrensa.

– Det er gørarti, vi er en fast kameratgjeng som drar av gårde hvert år!, sier han ivrig! Det blir mye friluftsliv, prating og mye god mat.

– Og itte minst blir det litt godt å drekke på æftan!

Det Lund ikke er så begeistret for, når det gjelder elgjakta, er selve håndteringen av dyret når de først har skutt elgen.

– Verst er det med dessa hersens horna, dem henger seg opp i alt. Absolutt alt!

Han kan fortelle at høsten 2011 holdt han på å stryke med i slakteprosessen, da armen på den godt brukte jaktgenseren han hadde viklet seg inn i hornene på dyret.

– Da trudde je min siste time hadde kømmi, og da hadde je itte mye høy i hatten, gitt!, sier Lund, som legger til at det ble en ny og mer glattstrikket genser til jakta året etter.

– Je syns, innerst inne, faktisk litt synd på dessa dyra, je, sier malermesteren med et litt trist ansiktsuttrykk. Han påpeker at det jo må komme som et sjokk på elgene som er ute og går til stadighet, uten at noen er på jakt etter dem –  og så plutselig, utpå høsten, stiller tilsynelatende hele befolkningen opp med hund og gevær, uten å gi beskjed til dyra. Da er det plutselig slutt på elgefreden

– Det er klart elgdyra blir nervøse tå detta, sier Lund, og legger til at det kanskje ikke er tilfeldig at sååå mange elger velger å ta sitt eget liv på høstparten. Han påpeker at selve turen kunne jo jaktlaget ta allikevel. Opplevelsen ville bli like bra. Både sosialt og i forhold til mat, drikke og friluftsliv, ville det ikke blitt noen forskjell.

– Jägermeister’n er like god i all slags vær, den, sier Lund.

– Det er klart at dette kunne ha vøri en win-win-situasjon. Vi lot elgdyra få væra i fred – og så slapp dem å avslutte livet sitt sjøl! Da kunne vi elgjegere ha dratt på jakt med god samvittighet. God elg!

Se oppskriften fra Tine på en deilig elggryte ved å klikke her 

gryte