Skiskyting med spikerpistol

Også i vinter er det VM i skiskyting. Men for håndverkere som er spesielt ivrige i skiskyting tipser vi om at det utmerket godt går an å bruke spikerpistolen til noe nyttig.

Malermester’n kommer med ny gørartig bok jula 2016.

Du henter ned fra loftet eller ut av garasje eller bod det du måtte ha av gamle treski. Så setter du de opp langs den veggen du lenge har tenkt å ordne panel på. Du monterer skiene ved siden av hverandre, med toppen opp og ut, finner deretter fram spikerpistolen og skyter i vei. Og treffer du  – ja, vips – så har du lagt panel. Ja, ikke bare panel, men klimapanel, faktisk. For ved å bruke gamle treski unngår du å bruke tre fra regnskogen, som setter klimaet vårt i fare. Gamle, gode treski gjør susen! Du bør absolutt IKKE bruke glassfiberski, Det blir liksom ikke helt det samme. Mye plast, PVC og kunststoffer – og masse fargerik dekor – og det vil vi jo ikke ha på veggene våre – vil vi vel?

Ingenting er vel som gjenbruk?

Og nå kan du altså bruke de fantastiske treskiene til noe annet enn det Magne Myrmo og de andre skiheltene, som herjet løypene for et halvt århundre siden gjorde. Magne Myrmo var jo den siste som ble verdensmester på treski. Under VM på ski 1974 i Falun tok han gull på 15 km, et snaut sekund foran Gerhard Grimmer, som gikk på nye glassfiberski.

Magne Myrmo

Tenk om han hadde visst at han kunne panele veggene i huset sitt i Rennebu med alle de treskiene han hadde etter at han la opp! Men det tenkte han nok ikke på. Og så er det er annen én liten hake ved det; Magne Myrmo var ikke skiskytter. Om han hadde håndlag med spikerpistolen vites ikke.

Men visste du at…

Rønning Treski er eneste gjenværende treskiprodusent i Norge. Den ligger på Skotterud i Eidskog kommune. Her har treski blitt produsert i over 100 år. Fra 1936 har familien Rønning stått for denne produksjonen. Hele produksjonen foregår i Norge, men kundene finnes over hele verden. Blant annet har Spanskekongen kjøpt flere par Rønning Treski. Les mer her på Wikipedia.

Og så litt om spikerpistolen…

I følge Wikipedia er en spikerpistol et verktøy som skyter spiker gjennom (og inn i) materialer som skal festes sammen, f.eks. tre eller betong. Den kan drives av trykkluft, gasspatron, elektrisitet (via kabel eller batteri), fjær eller en liten eksplosiv ladning. Eksplosive ladninger brukes oftest når bolter og grove festemidler skal festes til en betongflate. Spikerpistoler har i stor grad erstattet hammeren som det foretrukne verktøyet blant tømrere, snekkere, i snekkerverksteder og industriell produksjon.

uhell_spikerpistol

Bruk av spikerpistol kan være farlig hvis man ikke følger de nødvendige sikkerhetsregler. Men dette visste du jo sikkert – og dessuten så er det jo helt irrelevant å begynne å snakke om betong og bolter, for du har jo ingen planer om å tildekke veggen din med betongblokker. Blir jo for dumt…..

Men uansett –  vær forsiktig når du spikrer opp panel med pistolen din! Det er ikke ufarlig….

lund-og-bokaMalermester’n med ny bok jula 2016!

– 51 tå mine gørartige historier – i farger – samla i ei lita bok, sier Lund stolt.
Boka kan du vinne ved å bli med på våre Facebook-konkurranser hver fredag frem til jul!