Boksemat

Vi kjenner oss igjen.
– Hva skal vi ha til middag i dag da, mon tro?  
– Ja, men det hadde vi jo i forrige uke! Kan vi ikke ta noe enkelt ‘a?
Det er her boksematen kommer inn. Enkelt. Billig. Og raskt å tilberede. 

Tekst: Harry  Illustrasjon: Vie

En annen viktig faktor her er at du selvsagt slår knockout på middagsgjestene som hadde forventet seg indrefilet eller noe i den duren. Nei, Kjøttboller à la Brækhus eller Lapskaus à la Tyson. Sikre vinnere! Og når Joikakakene er på tilbud på super’n dankes konfirmasjonskoldtbordet lett ut.

I vårt dejlige naboland i sør heter det ikke boksemat men Biksemad, noe vi kaller Pytt-i-panne her hjemme. Og da ser vi at det stemmer, for den får du jo – nettopp – på boks!

Når du serverer boksemat – som for øvrig også er Ole Lukkøye Klemmetsen sin store yndlingsrett – så lar du Simon & Garfunkels The Boxer stå for lydblidet i bakgrunnen under middagen. Et annet morsomt triks som får opp stemningen etter at gjestene er i overraskelsesmodus på grunn av menyen, er at du som vert reiser deg og høytidelig deklamerer «Da erklærer jeg denne middagen for åpnet!» – idet du åpner boksen med kjøttbollene.

Mellom hovedretten og desserten er et godt tips å gå ut i hagen – eller balkongen, hvis du ikke har hage – og ta noen runder med Boksen Går. Dere holder på til noen slår hull på boksen med – nettopp – desserten, som selvsagt er hermetiske ferskener. Kvelden avsluttes med at førstemann som har fått litt for mye å drikke, tar telling! Da er det slutt uansett!

Elskere av boksemat har noen vaner som gjør at de er lett å få øye på. Uten unntak går disse folka i boxershorts der andre stiller i jeans eller vanlig shorts. Om det er på kjøpesenteret i teateret, i selskap eller hjemme – alltid i boxershorts. De har også den (u)vanen at de konsekvens sier «Ja, da var den i boks!» der alle vi andre sier frexempel, «Den er grei!» eller «Da var det gjort!». Neida, hjemme med barna fra barnehagen: «Ja, da var unga i boks!» eller mitt under noen nattlige sysler under dyna: «Yes, da var det nummeret i boks!»