– Brexit? Det holder da i massevis med Bixit og Flexit! Malermester Lund er ganske irritert over alt snakket om engelskmennene og Brexit, og sier at dette bare er en oppkonstruert krise som lager nye misforståelser.

Det er ikke få ganger som statsminister Theresa May i Storbritannia har vært på alerten med forslag om utsettelser og trusler om «No deal». Det gjelder selvsagt den aktuelle og noe kritiske situasjonen øyfolket i vest har i forhold til folkeavstemningen for en tid tilbake, som resulterte i at landet skulle forlate EU.

Den trivelige malermesteren fra Enebakk er opptatt av alt som skjer, men som han sier:
– Akkurat dætta lævenet borti England har je itte så mye tæll overs for.

Han mener at dersom de har valgt å tre ut av EU.
– Ja, så er det vel bare å gå ut av EU, da – det kan da full itte væra så gørvanskelig.

Han legger til at han er glad vi ikke har disse vanskelighetene her hjemme.

– Vi kan jo itte akkurat gå ut av nåe vi itte er med i, liksom! Heme hos øss sørger ’a mor i allefall for at vi har den gørgoe kjæksen Bixit tæll æftaskaffen og sjøl har je vøri med på å skifta flere lufteluker og vifter i huset, og da valgte je sjølsagt Flexit – da dæm regnes for å væra gørbra.

Han mener at Brexit bare er med på å forvirre folk utenfor England.
– Vi har da full nukk ord, om vi itte skal byne å importere nye frå dæssa britiske øyene.

Fru Lund stusser litt over resonnementet til mannen, og kommenterer at kjeks og kjøkkenvifter vel ikke har så veldig mye med engelskmennenes utmelding fra den europeiske unionen å gjøre. Lund ser på henne med en oppgitt mine.

– Du skal nå alltid kåmma å kværulere på alt je mener – du er nødt tæll å sjå dætta i en gørstor universal sammenheng, det dreier seg itte bære om øss hær i Kirkebygda, mor!

Han fortsetter å forklare madamen at engelskmenn også spiser kjeks, og at han tviler også på om det er fritt for lufteventiler og vifter i de mange engelske hjem.

– Når det er slike gørlike ord, er det bære spørsmål om tid før nåen tar feil og monterer kjeks i kjøkkenvifta – ja, det skulle tatt seg ut, er du itte gørenig ’a mor?

Før kona rekker å svare, legger han til:
– Og du får jo ordna håret ditt hos frisørdamene på Fixit, og på hytta har vi jo det gørartige brettspællet Exit, og vi bruker jo advokat Lexit, liksom?

Han blir sittende å smile over sine gode argumenter, og legger til:
– Å trur du blir navnet når Texas vil gå ut av USA ’a mor – har du tænk på det, hæll?